Moen & Van Oosten Architecten | PlaisierNUL-energiekantoor
21733
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21733,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
  • Moen & van Oosten - Plaisier Rijplaten en Schotten
  • Moen & van Oosten - Plaisier Rijplaten en Schotten
  • Moen & van Oosten - Plaisier Rijplaten en Schotten
  • Moen & van Oosten - Plaisier Rijplaten en Schotten
  • Moen & van Oosten - Plaisier Rijplaten en Schotten
  • Moen & van Oosten - Plaisier Rijplaten en Schotten
  • Moen & van Oosten - Plaisier Rijplaten en Schotten
  • Moen & van Oosten - Plaisier Rijplaten en Schotten

Plaisier

NUL-energiekantoor

Programma
Het houten NUL-energiekantoor voor rijplaat- en schottenspecialist Plaisier bestaat uit twee lagen. Het is opgezet als een cockpit die het bedrijfsterrein overziet. Op de begane grond zijn de receptie, de kantine voor chauffeurs en een groepskantoor. Op de verdieping bevinden zich o.a. het directiekantoor en een vergaderruimte. Beide lagen worden door een kijkstrook met elkaar verbonden. De bedrijfsvoering van Plaisier is gericht op duurzaamheid. Ook als toeleverancier in de bouw is voor deze opdrachtgever een lage notering op de CO2 ladder van belang. Om die redenen is gekozen voor duurzaam ontworpen nieuwbouw.

 

Duurzaam ontwerp
De noordgevel van het kantoor is hoog, zeer goed geïsoleerd en relatief gesloten. De meer transparante zuidgevel is trapsgewijs opgebouwd, met hellende dakvlakken in verschillende hoeken. Het hoogste vlak is volledig belegd met zonnepanelen. De bovenverdieping kijkt uit op een dak met mossedum, voorzien van een druppelleiding. Dit heeft positief effect op het binnenklimaat.

 

In de houten constructie, de houtskelet buitengevels en in het interieur is uitsluitend FSC en PEFC gecertificeerd hout gebruikt, dat veelal in het zicht blijft. Het hout van de buitengevels is duurzaam verduurzaamd en onderhoudsvrij. De dakvlakken bestaan uit geperforeerde stalen cannelureplaten. Ze blijven aan de onderzijde in het zicht. De perforatie heeft een positief effect op de akoestiek in het pand.

 

Een deel van het terrein wordt in beslag genomen door een waterpartij, die dient als retentiereservoir voor de Crezeepolder. Om op het terrein geen opslagcapaciteit te verliezen, is het pand zwevend boven het water geplaatst.

 

Energiepositief
Door de bouwkundige en installatietechnische oplossingen heeft het gebouw een Rc-waarde van 6. Het genereert meer energie dan het verbruikt. In de toegepaste materialen is ruim 40 ton CO2 opgeslagen.

 

Het project wordt in de zomer van 2015 opgeleverd.

 

 

 

Henk Moen, architect BNA – Moen & van Oosten Architekten

Opdrachtgever

Plaisier B.V.

Locatie

Crezeepolder, Hendrik Ido Ambacht

Status

Opgeleverd zomer 2015

Type

Utiliteitsbouw

Kenmerken

Houten kantoor, energiepositief, duurzaamheid

Copyrighted Image