Moen & Van Oosten Architecten | Sparta Rugby, Cricket & Jeu de Boulesclubhuis en sportaccommodatie
21418
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21418,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
  • Moen & van Oosten - Clubhuis Sparta Rugby Cricket
  • Moen & van Oosten - Clubhuis Sparta Rugby Cricket
  • Moen & van Oosten - Clubhuis Sparta Rugby Cricket
  • Moen & van Oosten - Clubhuis Sparta Rugby Cricket
  • Moen & van Oosten - Clubhuis Sparta Rugby CricketMoen & van Oosten - Clubhuis Sparta Rugby Cricket
  • Moen & van Oosten - Clubhuis Sparta Rugby Cricket
  • Moen & van Oosten - Clubhuis Sparta Rugby Cricket
  • Moen & van Oosten - Clubhuis Sparta Rugby Cricket

Sparta Rugby, Cricket & Jeu de Boules

clubhuis en sportaccommodatie

Planbeschrijving
Het clubhuis is zo ontworpen dat het opgaat in het omliggende landschap van bomen, waterpartijen en rietkragen. Het gebouw bevat o.a. was- en kleedruimtes, een ruime kantine, een keuken en een bestuurskamer. De ruime toepassing van hout, de open haard binnen en buiten, en de Sparta-rode kleur van het plafond zorgen voor een moderne variant op de gewenste klassieke Engelse sfeer. De leden zijn trots op hun nieuwe onderkomen en ontvangen er graag gastteams uit binnen- en buitenland.

 

Duurzaam ontwerp
Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. De onderste laag, met de was- en kleedruimtes, is een meter verdiept in de grond gebouwd. Dit zorgt voor een stabiel binnenklimaat. Door de verdiepte ligging komt het gebouw minder volumineus over in het landschap.

 

De laag daarop ligt twee meter boven maaiveld. De kantine en het terras buiten hebben hierdoor een prachtig uitzicht over de velden en het bos erachter. Aansluitend op deze verdieping zijn taluds aangelegd, die geleidelijk overgaan in de sportvelden. Het landschapsontwerp is van Phaea Design. Het gebouw is overkapt met een gebogen dak, afgewerkt met mossedum. Deze afwerking versterkt de inbedding in het landschap en zorgt voor stabilisatie van het binnenklimaat.

 

Duurzaam materiaalgebruik
Aansluitend op de bosrijke omgeving was het logisch om hout te kiezen als uitgangspunt voor de planopzet. Zowel de draagconstructie van het gebogen dak, als de binnen- en buitengevels zijn van FSC-gecertificeerd hout. De bovenbouw is in houtskeletbouw opgetrokken. Deze is hoogwaardig geïsoleerd. De stalen cannelureplaten van het dak zijn aan de onderzijde geperforeerd. Hierdoor heeft de royale kantine een aangename akoestiek. Op de zuidzijde van het dak zijn zonnecellen aangebracht.

 

Winnaar Zilveren Berm 2013
Juryoordeel: “Het plan is optimistisch, duurzaam en haar potentie is enorm. Zoveel multifunctionaliteit en vanzelfsprekendheid als hier is in Capelle nog nooit gezien. Kenmerkend is een ontwapenende eenvoud.” Lees hier het bericht op de website van Sportief Capelle, d.d. 21 juli 2014.

 

 

Henk Moen, architect BNA – Moen & van Oosten Architekten

Opdrachtgever

Gemeente Capelle aan den IJssel

Locatie

Het Schollenbos, Capelle aan den IJssel

Status

Opgeleverd, 2012

Type

Utiliteitsbouw

Kenmerken

Sportaccommodatie, duurzaamheid, winnaar Zilveren Berm 2013 (prijs voor ruimtelijke kwaliteit)

Copyrighted Image