Moen & Van Oosten Architecten | Staalduinen Logisticskantoor en opleidingscentrum
21570
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21570,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
  • Moen & van Oosten - Staalduinen Logistics
  • Moen & van Oosten - Staalduinen Logistics
  • Moen & van Oosten - Staalduinen Logistics
  • Moen & van Oosten - Staalduinen Logistics
  • Moen & van Oosten - Staalduinen Logistics
  • Moen & van Oosten - Staalduinen Logistics
  • Moen & van Oosten - Staalduinen Logistics
  • Moen & van Oosten - Staalduinen Logistics
  • Moen & van Oosten - Staalduinen Logistics

Staalduinen Logistics

kantoor en opleidingscentrum

Planbeschrijving
Dit energieneutrale kantoorgebouw maakt deel uit van een complex aan logistieke gebouwen op het terrein van Staalduinen Logistics. Het is, zoals alle projecten van Moen & van Oosten Architekten, integraal ontworpen. Bouwkosten, constructie en installaties zijn intensief op elkaar afgestemd.

 

Het programma omvat kantoren en presentatie- en instructieruimten. Alle ruimten in het twee verdiepingen hoge gebouw liggen rond een centrale, dubbelhoge presentatieruimte. Aan één zijde daarvan is een permanente tribune, die tevens als trap kan worden gebruikt. De meeste kantoren bevinden zich op de verdieping. Dit zorgt voor een goed overzicht over het terrein. Door grote aandacht voor het binnenmilieu, de logistieke inrichting en de materiaalkeuzes heeft het pand een prettig werkklimaat.

 

Duurzaam ontwerp
De onderbouw is uitgevoerd in beton. De bovenbouw heeft een lichte, hybride constructie van staal en hout. Het dak heeft een bedekking van mossedum,  met een druppelleiding. Dit verhoogt de stabiliteit van het binnenklimaat. Ruime dakoverstekken boven de zuid- en oostgevel zorgen voor permanente zonwering. Op tactische posities zijn ramen elektronisch open en dicht te sturen voor een natuurlijke afvoer van warmte.

 

Energieneutraal
Door de bouwkundige voorzieningen en de energie-efficiënte installaties voorzien de 156 PV-cellen op het dak volledig in de energiebehoefte van het gebouw. Er zijn drie verschillende klimaatzones, passend bij de functies van het gebouw. Ventilatie en koeling worden temperatuur- en CO2 gestuurd. Verlichting wordt geoptimaliseerd door bewegings- en daglichtdetectie.

 

Duurzaam materiaalgebruik
Alle materialen werden zorgvuldig afgewogen op duurzaamheidaspecten. Zo bestaan de aluminium buitenkozijnen en aluminiumcomposiet beplatingen voor 70% uit gerecycled aluminium. Stenen geveldelen zijn gemaakt van herbruikbaar Click-Brick. Voor alle binnenkozijnen en de dakconstructie is FSC hout toegepast. Het dakvlak bestaat uit stalen cannelureplaten. Deze zijn aan de onderzijde geperforeerd en blijven in het zicht. Dit heeft een positief effect op de akoestiek in het gebouw. Het kleurgebruik en de gelamineerde houten liggers dragen bij aan een warme atmosfeer.

 

 

 

Henk Moen, architect BNA – Moen & van Oosten Architekten

Opdrachtgever

Staalduinen Logistics

Locatie

Honderdland, Maasdijk

Status

Opgeleverd, 2015

Type

Utiliteitsbouw

Kenmerken

Kantoor, en opleidingscentrum, energieneutraal, duurzaamheid (E=0)

Copyrighted Image