Moen & Van Oosten Architecten | duurzaamheid
80
archive,tag,tag-duurzaamheid,tag-80,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

HET IS TENSLOTTE EEN ‘VLIEG’VELD

Het schuine dakvlak van de nieuwe vertrekhal van Rotterdam The Hague Airport is bekleed met mossedum en de bijen vliegen er nu al rond. De uitbreiding aan airside heeft een schuin aflopend dakvlak zodat vanuit de kantoren het zicht op de vliegtuigen in takt blijft. Het dakvlak is bekleed met mossedum voor het vriendelijke beeld, het afvangen van fijnstof en het stabiliseren van het binnenklimaat.

Voor meer afbeeldingen en informatie zie projectpagina Rotterdam The Hague Airport.

ENERGIELEVERENDE BRANDWEERKAZERNE VOOR ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

Eind vorige maand is de sleutel overhandigd van de luchthaven brandweerkazerne. De nieuwe kazerne is ontworpen als een energieleverend gebouw. Naast de 162 zonnepanelen op het dak is op de zuidgevel een hete-lucht collector gemaakt. Deze staat in directe verbinding met de installatieruimte op het dak. Tijdens de winterperiode (halverwege september tot en met halverwege mei) kan met de collector een rendement van 55% worden behaald.

Voor meer afbeeldingen en informatie zie projectpagina Brandweerkazerne Rotterdam The Hague Airport.

HOOFDKANTOOR VAN VULPEN INGEZONDEN BNA GEBOUW VAN HET JAAR

Het nieuwbouw hoofdkantoor Van Vulpen is ingezonden voor Beste Gebouw van het Jaar, een competitie van de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus), onder de categorie stimulerende omgevingen.  Het hoofdkantoor, ontworpen door Moen & van Oosten architekten, is een licht, open, groen en energieneutraal kantoor waarbinnen interactie en beweging een hoofdrol spelen. Het grote comfort en het ontwerp zorgen voor efficiënter werk en een groter gevoel van eenheid onder de werknemers.

Klik hier om de inzending te bekijken.

Voor meer afbeeldingen en informatie van het hoofdkantoor Van Vulpen zie projectpagina Van Vulpen.

Paulina

De laatste fase van het bedrijventerrein Honderdland is in volle gang. Aan de noordzijde van het gebied worden drie eilanden gerealiseerd. Voor het middelste eiland heeft Moen & van Oosten een ontwerp gemaakt voor een modern, stoer en vooral groen kantoor en terreininrichting.

Het plan is opgebouwd rondom een centrale as waarlangs een groene loper gelegd wordt die zich doorzet in het atrium van het gebouw als een botanische tuin met in de grond wortelende tropische bomen en een groen dakterras. Het atrium is voorzien van hangplanten op de gevelbanden en balkons.

Voor meer afbeeldingen en informatie zie projectpagina kantoorgebouw Paulina.

ENERGIENEUTRAAL BEDRIJFSGEBOUW OPGELEVERD

Eind september is een nieuw bedrijfsverzamelgebouw opgeleverd in Brielle. Het gebouw, ontworpen door Moen & van Oosten Architekten, bestaat uit acht bedrijfsunits die als een puzzel in elkaar passen. Ieder unit is opgebouwd uit een hoge bedrijfshal, een kantoorruimte en een eigen entree.

Het hoofdvolume heeft een stoere uitstraling en is opgebouwd uit golfplaat en glas. De uitsnedes bij de afzonderlijke bedrijfsunits worden met hout geaccentueerd. Ieder unit kenmerkt zich door een eigen kleur in het trappenhuis.

Het gebouw is aangesloten op een WKO en het dak is voorzien van zonnepanelen die het geheel energieneutraal maken. Dit maakt dit nieuwe bedrijfsverzamelgebouw een van de eerste energieneutrale gebouwen van Brielle.

Voor meer afbeeldingen en informatie zie projectpagina bedrijfsverzamelgebouw Brielle.

VOGELSKIEKE OP HET HARINGVLIET

Vogels, natuur en architectuur. Dat leek ons de ideale combinatie voor een team excursie.

Afgelopen donderdag zijn wij met het hele kantoor een aantal projecten gaan bezoeken langs het Haringvliet, die naar aanleiding van het Kierbesluit veel aandacht krijgt van verscheidene natuurorganisaties. Deze organisaties zetten zich in om de natuur in het Haringvliet te verrijken en de effecten hiervan waarneembaar en toegankelijk te maken. Ro&Ad architecten mocht twee vogelobservatoria ontwerpen en ontwikkelen in twee van de natuurgebieden, Scheelhoek en vogeleiland Bliek. Ro Koster van Ro&Ad architecten gaf ons een rondleiding door de Scheelhoek en het vogelobservatorium Tij, ontworpen en ontwikkeld in samenwerking met RAU. Een prachtig exemplaar parametrisch ontwerpen en ook nog eens remontabel! Zeker een bezoek waardig.

Vanuit Stellendam zijn wij het Haringvliet over gevaren naar vogeleiland Bliek. Waar het tweede vogelobservatorium van Ro&Ad architecten staat. Als een zilvervis glinstert het aan de horizon. Een organische vorm die zich van een aanlegsteiger opwikkelt tot een vogelkijkhut. Opgebouwd uit 2e hands Azobe palen en steenschotten is het project volledig circulair en met een beperkt budget gerealiseerd. Zoals de architecten zelf zeggen: ‘de leukste en minst goed bereikbare vogelkijkhut van Nederland en ver daarbuiten’.

SUBSIDIE DUURZAAM BOUWEN TOEGEKEND

Het bouwen van een duurzaam gebouw is niet alleen een blijk van maatschappelijk verantwoord ondernemen maar het kan ook financiële voordelen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld wanneer je in aanmerking komt voor een milieu-investeringsaftrek (MIA).

Na de oplevering van het energieneutraal hoofdkantoor Van Vulpen is deze beoordeeld volgens de GPR-methode (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn) om de duurzaamheid van het gebouw te toetsen. De GPR toetst op vijf thema’s, het kantoor van Van Vulpen scoort energie-8,6, milieu-8,6, gezondheid-8,7, gebruikskwaliteit-8,7 en toekomstwaarde-8,7.

Een GPR score van 8,5 is te vergelijken met een duurzaamheidsscore Breeam Outstanding. Bij zo’n score is de maximale milieu-investeringsaftrek mogelijk. Het netto subsidie resultaat bij Van Vulpen komt uit op 5% van de totale bouwsom inclusief installaties.

Meer afbeeldingen en informatie vindt u op de projectpagina Van Vulpen.

ENERGIENEUTRAAL KANTOOR OPGELEVERD

Begin juli werd het nieuwbouw hoofdkantoor voor infra-aannemer Van Vulpen opgeleverd.

Ontwerp

Moen & Van Oosten Architekten ontwierp voor Van Vulpen een efficiënt en energieneutraal kantoor met aangrenzend materieel opslag. Het ontwerp kenmerkt zich door zijn stoere uitstraling waarbij binnen- en buitenruimte visueel in elkaar overlopen. De glazen kantoren en centrale atrium scheppen een licht, open en groen karakter. Het atrium speelt een grote rol in de luchtbehandeling van het kantoor. Het gebouw is aangesloten op een warmte-koudeopslag en de benodigde elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen.

Indeling

Door het gebouw op te tillen ten opzichte van het maaiveld wordt een overdekt parkeerterrein gecreëerd. Vides vanuit het atrium zorgen voor visuele verbindingen tussen het maaiveld en kantoor. Op de eerste etage bevinden zich de receptie, kantine en kantoorruimtes en daarboven kantoren en twee grote vergaderruimtes.

Meer afbeeldingen en informatie vindt u op de projectpagina Van Vulpen.

Aannemer : De Vries en Verburg

Projectinrichting : Maasdam

Copyrighted Image